Sådan anvender du røgning i din Morsø ovn
Det er ikke kun pizza du kan lave i din Morsø ovn. Denne ovn er også fantastisk, hvis man vil kaste sig ud i røgnig af kød.
Røgning af kød er ikke særlig besværligt - ikke i en Morsø ovn. Det eneste du behøver er kød, røgetræ og en grill, hvor du kan lukke røgen inde med kødet.
Her har du en lille guide med tips og tricks til hvordan du får den bedste oplevelse af røgning af kød.
Få grillen klar som røgeovn
For at kunne ryge i ovnen, kræver det at ovnen kan holde røgen inde. I Morsø Forno udeovn og Morsø Forno Grill II, er det muligt at ryge kød, du skal blot bruge en ovndør og en smokeeper også er du klar!
Vælg det rigtige materiale til røgning!
Inden du går igang med røgning i grillen, skal du vælge hvilken type røgetræ eller røgeflis du vil benytte. Du kan f.eks. bruge disse træsorter: kirsebær, æble, eg eller nøddetræ. Undgå at bruge gran, fyr eller andre nåletræs typer - da de indeholder en del harpiks som kan tilføre maden en grim bismag.
Eksempler på træsorter til kød:
- Lyst kød (fisk og fjerkræ): f.eks. flis fra frugttræer
- Oksekød eller andet lignende: f.eks. eg eller andet kraftig røgeflis
- Generelt er godt røgetræ altid tørt, uden bark og helt rent - dvs. uden maling og former for kemikalier.
Sådan gør du:
1. Tænd grillen som normalt med f.eks. briketter.
2. Hvis muligt kan du tjekke temperaturen i ovnrummet, for at se om der er den temperatur opskriften foreskriver. Fornoen skal være gennemvarm, men undgå store flammer, da der så ikke vil opstå en røgudvikling.
3. Skub gløderne bagud i ovnen, så de danner en halvcirkel, her kan du med fordel bruge askeskraberen fra Morsø. På denne måde undgår du en alt for intens varme.
4. Sæt grillindsatsen med kødet ind, hvorefter du drysser en håndfuld røgsmuld ud på gløderne tættest på.
5. Placer med det samme låget på Fornoen så du holder på røgen. Læg enten smokeeperen på skorstenen eller en fugtig klud.
Så er det bare at vente til at kødet har opnået den rette temperatur. Tag kødet af og lad det hvile før du skærer det ud, for at beholde saften i kødet.